Opublikowany przez: monika.g 2019-04-13 00:02:06
Autor zdjęcia/źródło: Jak myć owoce i warzywa? @ pixabay.com
Wydaje Ci się, że owoce i warzywa wystarczy przepłukać wodą i są gotowe do spożycia? Tak robi większość z nas, jednak niestety to nie wystarczy.
CZYTAJ TAKŻE: 6 pomysłów na niecodzienne warzywne dania dla malucha>>
Owoce i warzywa pochodzące z konwencjonalnych upraw, a więc przede wszystkim te dostępne w supermarketach (ale również i na bazarach czy w warzywniakach) w czasie uprawy opryskiwane są środkami ochrony roślin. Są to głównie pestycydy i tym podobne substancje chemiczne, które mają na celu usunięcie z roślin niszczących je szkodników. Dodatkowo już po zbiorach owoce i warzywa często przechodzą kąpiele chemiczne, które z kolei mają zapewnić ich trwałość, a więc je zakonserwować. Owoce takie jak jabłka, pomarańcze czy cytryny są również woskowane, aby wyglądały atrakcyjniej i bardziej apetycznie.
Niestety wszystkie te substancje nie pozostają obojętne dla organizmu ludzkiego, a zwłaszcza dla szczególnie wrażliwego układu pokarmowego dzieci i kobiet w ciąży. Mogą one bowiem powodować niestrawności, biegunki, wymioty i zatrucia pokarmowe.
Innym zagrożeniem mogącym się pojawić na owocach i warzywach są szkodliwe bakterie takie jak E.coli, Listeria, Salmonella oraz jaja pasożytów - owsików, glistnicy czy tasiemca. Większość bakterii ginie w czasie obróbki termicznej, ale są też takie warzywa i owoce, które zjadamy na surowo. Jak więc pozbyć się z nich szkodliwych substancji, aby móc je bez obaw podać dziecku?
Bardzo ważne jest zachowanie prawidłowej higieny, więc zanim przystąpisz do mycia owoców i warzyw starannie umyj ręce wodą z mydłem i dokładnie wypłucz. Do mycia owoców i warzyw możesz używać specjalnych płynów. Zawierają one tylko naturalne substancje takie jak wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu. Są ekologiczne, bezbarwne i bezzapachowe, nie zmieniają smaku produktów. Jednak są dość drogie, bo za 0,5 litra zapłacisz od 15 do 40 zł. Zamiast więc kupować gotowy środek możesz przygotować go samodzielnie. Poniżej znajdziesz przepisy na domowe kąpiele oraz prawidłowe mycie owoców i warzyw.
Te warzywa i owoce wymagają dokładniejszego mycia, ponieważ najchętniej przyciągają szkodniki, przez co muszą być intensywniej opryskiwane przeciwko nim pestycydami. Najlepiej kupować je z upraw ekologicznych lub sprawdzonych źródeł:
ZOBACZ TAKŻE:
Jak długo można przechowywać ugotowane jedzenie w lodówce?>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.